Een computerprogramma op basis van kunstmatige intelligentie is met 2,7 miljoen gepubliceerde artikelen de grootste bijdrager aan Wikipedia.

Lsjbot is een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Zweedse computerwetenschapper en linguïst Sverker Johansson. Het programma schrijft tienduizend artikelen per dag, meldt Wall Street Journal.

Op dat tempo is Lsjbot de 2,7 miljoen geplaatste lemma’s gepasseerd, 8,5 procent van alle artikelen op Wikipedia. Het gaat daarbij vooral om vrij korte artikelen over onbekende insecten zoals zeldzame vlinders en kevers, en kleine dorpen in de Filippijnen.

Die artikelen worden door Lsjbot gemaakt door informatie van betrouwbare bronnen te verzamelen en die op coherente manier aan elkaar te verbinden. Met zijn hoge tempo maakte Lsjbot vorig jaar juni al dat de Zweedse versie van Wikipedia de 1 miljoen artikelen passeerde.

Commentaar

Sommige oudgediende Wikipedia-auteurs hebben commentaar op de robot, en vinden dat de online encyclopedie het gevaar loopt onbetrouwbaar te worden door bijdragen van kunstmatige intelligentie.

Wikipedia gebruikt zelf echter ook dergelijke technologie. De helft van alle aanpassingen op de site worden door kunstmatige intelligentie gemaakt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het herstellen van onjuiste wijzigingen in artikelen.

'Vrees kunstmatige intelligentie niet'

Duits bedrijf wil complete Engelstalige Wikipedia uitprinten