De Britse geheime dienst Government Communications Headquarters (GCHQ) beschikt over middelen om onder meer Facebook-posts op grote schaal te verbergen voor gebruikers.

Dat zou blijken uit documenten gelekt door NSA-klokkenluider Edward Snowden, die in handen zijn van journalist Glenn Greenwald. Het gaat om een door de GCHQ opgesteld overzicht van speciale tools die zijn ontwikkeld binnen de Joint Threat Research Intelligence Group-afdeling (JTRIG).

De documenten beslaan een verzameling aan mogelijke hulpmiddelen om individuën online te traceren, informatie op internet aan te passen of bepaalde acties van potentiële extremisten uit te lokken. Een daarvan is het het verbergen van Facebook-posts voor bepaalde gebruikers of zelfs gehele landen. Deze tool is volgens de documentatie "klaar om afgevuurd te worden".

Verder wordt gesproken over de mogelijkheid om online polls te beïnvloeden, kunstmatig het bezoek van een website op te blazen en het sturen van e-mails vanuit ieder mogelijk adres.

Het is niet duidelijk wanneer en in welke mate de genoemde tools precies zijn ingezet, Wel wordt in de gelekte documenten vermeldt dat de laatste update dateert van juli 2012 en dat het document bijna 20.000 keer is ingezien. 

Aanklacht

De onthullingen over de Britse inlichtingendienst volgen kort nadat het Verenigd Koninkrijk een noodwet heeft aangenomen om gebruiks- en locatiedata van internet- en belproviders op te kunnen blijven vragen. Ook is de GCHQ onlangs aangeklaagd omdat het miljoenen computers en mobiele apparaten geïnfecteerd zou hebben met malware.

Alles over spionage door geheime diensten in ons dossier