Microsoft heeft beloofd dat er aankomende herfst kleine, goedkope tablets op de markt verschijnen die draaien op Windows 8.1.

Dat deed het bedrijf bij monde van Kevin Turner, de chief operating officer, tijdens de Worldwide Partner Conference die deze week plaatsvindt. Het zou bijvoorbeeld gaan om een 7 inch tablet voor de prijs van 99 dollar, al werden geen specifieke fabrikanten of merken genoemd. 

Microsoft kondigde verder aan dat het met enkele goedkope Windows-laptops komt, ook aanstaande herfst, in de prijsklasse 199 tot 249 dollar.

Chromebook-concurrenten

Een daarvan is de Stream van HP, die als een directe concurrent van Chromebook-laptops in de markt gezet wordt. "We hebben een toegevoegde waarde ten opzichte van Chromebooks, dus we geven de markt niet zomaar op aan iemand, aldus Turner. 

Chromebooks zijn laptops met een lagere prijs die voor alle toepassingen gebruikmaken van Google's Chrome-browser. Er kunnen dus geen programma's geïnstalleerd worden zoals bij een besturingssysteem als Windows. Alles verloopt via webapplicaties.

Microsoft stelt dat de goedkope Windows-laptops daarom verschillende voordelen bieden ten opzichte van Chromebooks, zoals een minder grote afhankelijkheid van een internetverbinding en ondersteuning voor desktopapplicaties.

Windows-tablets

Hoewel er tijdens de Worldwide Partner Conference geen concrete kleine Windows-tablets zijn onthuld, werd er in geruchten al wel gesproken over Microsoft-partners die kleinere varianten wilden lanceren.

Zij zouden namelijk afgeschrikt zijn door Microsofts vermeende plannen voor de Surface Mini, een kleinere uitvoering van zijn eigen tablet.

Deze zou namelijk direct gaan concurreren met de geplande kleinere Windows-tablets van derde partijen. De massaproductie van het apparaat, die naar verluidt al in mei van start moest gaan, zou zelfs deels hierom zijn afgeblazen. 

Volgens de laatste geruchten is de Surface Mini echter weer in productie genomen en verschijnt de kleine Windows-tablet alsnog deze zomer. Ook vraagt Microsoft sinds begin april van dit jaar geen licentiekosten meer voor het aanbieden van Windows op apparaten met een scherm kleiner dan 9 inch. Dit zou het aanbod ervan kunnen stimuleren.

Chromebooks: vier budgetlaptops vergeleken