Het bedrijf Bittorrent, bekend van de software die vooral gebruikt wordt voor het illegaal downloaden van films, series en muziek, wil gebruikers laten betalen voor zelfgemaakte series en speciale bundels met muziek.

Dat laat het bedrijf weten in een interview met the New York Times. De officiële aankondiging volgt later maandag.

Bittorrent is software waarmee gebruikers peer-to-peer bestanden kunnen uitwisselen. Dat betekent dat het verkeer niet via een algemene server loopt maar dat gebruikers kleine delen van bestanden met elkaar uitwisselen.

Het programma wordt veel gebruikt voor illegaal downloaden, maar het bedrijf wil benadrukken dat het daar niet zelf bij betrokken is.

Eigen serie

Nog dit jaar wordt gebruikers gevraagd 9,95 dollar te betalen voor een nieuwe science fiction-serie Children of the Machine. Bittorrent heeft volgens the New York Times zo'n 170 miljoen gebruikers en 250.000 leden zouden moeten betalen om de serie mogelijk te maken.

Wordt er niet betaald, dan komt de serie er niet, laat Marco Weber, producent van de nieuwe serie, in het interview weten. Weber omschrijft het crowdfundinginitiatief als de perfecte hybride tussen Kickstarter en Netflix.

Betaalmuur

Daarnaast introduceert Bittorrent in september een betaalmuur voor Bittorrent Bundle, waar bundels met downloads aangeboden door muzikanten en andere leveranciers zelf beschikbaar zijn. Deze dienst is nu gratis te gebruiken.

Als test zijn er het afgelopen jaar tienduizend bundels door artiesten aangeboden die samen ruim honderd miljoen keer zijn gedownload. Gebruikers krijgen toegang als ze hun e-mailadres delen, maar moeten vanaf september dus gaan betalen.

Inkomsten

Matt Mason, hoofd content bij Bittorrent, wil nog niet zeggen welke artiesten betrokken zullen zijn bij de bundels, maar het zou om 'grote artiesten' gaan.

"We zien een kans om het leidende platform te worden voor onafhankelijke contentcreatie." Eerdere plannen om gebruikers te laten betalen voor downloads, zijn mislukt.

De inkomsten gaan bij de betaalde bundels naar aanbieders zoals artiesten zelf. Bittorrent krijgt een vast percentage van de opbrengst. Momenteel verdient het bedrijf geld door betaalde versies van de software aan te bieden met extra functionaliteit.

Wat je moet weten over het Nederlandse downloadverbod

Wat is de schade van illegaal downloaden?