Samsung stopt voorlopig de samenwerking met een Chinese leverancier vanwege kinderarbeid.

Dat laat het Zuid-Koreaanse bedrijf maandag weten.

Eind vorige week maakte de organisatie China Labor Watch (CLW) bekend dat er sprake was van kinderarbeid bij een fabriek van Shinyang Electronics.

Samsung deed daarna eigen onderzoek en bevestigt nu dat er 'bewijs van kinderarbeid' gevonden is. Het bedrijf noemt de beschuldiging van CLW 'betreurenswaardig' omdat Samsung naar eigen zeggen toegewijd is aan het tegengaan van kinderarbeid.

Drie controles

De fabrikant van onder meer smartphones, tablets en tv’s stelt dat het sinds 2013 drie controles heeft uitgevoerd bij Shinyang. De laatste vond plaats op 25 juni 2014, bij geen van de drie controles werd bewijs van kinderarbeid gevonden.

CLW stelde eerder al dat de controles van Samsung zelf niet efficiënt genoeg zijn.

"Na nieuw onderzoek volgend op de beschuldigingen van CLW vonden we bewijs van het illegaal aannemen van werknemers op 29 juni. De Chinese autoriteiten kijken hier ook naar", aldus Samsung.

"Als inderdaad blijkt dat toen kinderen zijn ingehuurd zal Samsung permanent de banden met deze leverancier verbreken." Het bedrijf belooft ook om het wervingsproces bij zijn eigen fabrieken en bij die van leveranciers aan te pakken.