Apple zegt, in een reactie op Chinese beschuldigingen, de locatiegegevens van gebruikers niet op te slaan of bij te houden.

Dat zegt Apple in een statement op zijn Chinese website.

Vrijdag noemde de Chinese staatszender CCTV de iPhone een bedreiging voor de nationale veiligheid, omdat de telefoon de locatie van gebruikers zou bijhouden en opslaan. Volgens de staatszender zou de Verenigde Staten hierdoor gevoelige informatie over China verkrijgen en zelfs "staatsgeheimen" kunnen ontdekken.

De ophef ontstond over een functie die vaakbezochte locaties bijhoudt op de iPhone. Die functie zou volgens CCTV vereisen dat de locatie van gebruikers altijd moet worden bijgehouden, maar Apple ontkent dat: "De vaakbezochte locaties worden opgeslagen op het apparaat zelf, worden niet verstuurd naar iTunes of iCloud, en ze zijn versleuteld."

Apple houdt wel een database bij van locatiegegevens bij om het bepalen van een locatie te versnellen. Daarbij worden volgens het bedrijf geen gegevens opgeslagen die kunnen worden gelinkt aan de individuele gebruiker of apparaat.