Twee Chinese hackers hebben in 2010 informatie buitgemaakt over verschillende militaire Boeing-vliegtuigen.

Dit blijkt uit een aanklacht gericht aan de Chinese man Su Bin, die de opdracht zou hebben gegeven voor het stelen van informatie van verschillende Amerikaanse defensieleveranciers, zo meldt Bloomberg. Hij werd eind juni opgepakt  

Volgens de aanklacht hebben de twee hackers waarmee Su samenwerkte in 2010 zo'n 65 gigabyte aan data gestolen bij een succesvolle inbraak in het systeem van vliegtuigproducent Boeing.

De informatie betrof plannen voor het militaire transportvliegtuig C-17. De Chinese verdachten zouden ook informatie over de F-22 en F-35, de Joint Strike Fighter, buit hebben willen maken. Volgens de aanklagers zijn er echter geen staatsgeheimen gestolen.

Uit de aanklacht blijkt wel dat Su en zijn twee partners geprobeerd hebben de informatie over de C-17 aan Chinese vliegtuigproducenten, vermoedelijk zonder succes.

Ook zou Su, die een eigen luchtvaartbedrijf heeft, in contact staan met verschillende organisaties binnen de Chinese overheid en heeft hij samen met de andere verdachten over nog zo'n dertig andere Amerikaanse militaire projecten informatie verzameld. 

Cyberoorlog

De aanklacht aan het adres van Su volgt kort nadat de Amerikaanse overheid al enkele andere Chinese hackers op het spoor was gekomen. Zij wisten in te breken in de databases van het personeelsmanagement van de overheid. 

De Verenigde Staten en China verkeren al een geruime tijd in een cyberoorlog, waarbij beide landen elkaar beschuldigen van cyberaanvallen.