Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Cybercrime handboeien hackers

'Grote herorganisatie politie nodig vanwege cybercrime'

Er is een grote herorganisatie binnen de nationale politie nodig om in te springen op de toename van cybercrime in Nederland.
Door NU.nl/Marcel Vroegrijk

Dat zegt het Hoofd Landelijke Recherche, Wilbert Paulissen, in een interview met Het Financieele Dagblad. Volgens hem is het noodzakelijk dat de politie zijn bedrijfsproces op alle lagen aan gaat passen om criminaliteit via internet hier een onderdeel van te maken.

"Als je bij de balie komt om aangifte te doen van een poging tot hacken, moet er wel iemand zitten die begrijpt waar het over gaat", aldus Paulissen. De topman acht dit essentieel omdat criminelen steeds meer gebruik zouden maken van het internet bij het plegen van misdaden, ook de groep die minder ervaring heeft met cybercrime.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, stelt tegenover Het Financieele Dagblad dat internetcriminaliteit ook steeds eenvoudiger wordt.

Hij dringt daarom aan op meer bevoegdheden bij het bestrijden van cybercrime, zoals het binnendringen van computers. "Het is de enige manier om bij de dader te komen. We hebben zulke opsporingsmethoden echt nodig."

Onlangs publiceerde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nog het rapport Cybersecuritybeeld Nederland, waarin de digitale weerbaarheid van Nederland wordt geëvalueerd. Volgens Opstelten blijft het de komende jaren noodzakelijk om te investeren in cybersecurity.


Lees meer over:

Cybercrime

Aanbevolen artikelen