DARPA, de technologische tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft een kogel ontwikkeld die na afvuren nog drastisch van richting kan veranderen.

De EXACTO-kogel (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) is een 12,7 mm kaliber kogel voor sluipschuttersgeweren, meldt DARPA dat de kogel in een video toont.​

Daarin is te zien hoe een kogel rechtuit vliegt, om plots een vrij scherpe bocht te maken en daarna heel precies zijn doelwit uitzoekt.

De kogel kan wanneer die al is afgevuurd nog van richting veranderen. Zo kan de kogel reageren op weersomstandigheden zoals harde wind of een doelwit dat beweegt.

Lasergestuurd

De schutter hoeft volgens DARPA zijn doelwit alleen maar op de korrel te houden terwijl de kogel automatisch zijn koers bijstelt. De kogel gaat op een laser-gemarkeerd doelwit af.

Hoe de kogel tijdens het vliegen zijn traject kan veranderen maakt DARPA niet duidelijk. Op een afbeelding van DARPA lopen er drie opvallende ringen over de kogel.

In het geval van raketten is het al langer mogelijk om de koers na afvuren nog bij te stellen. DARPA zegt dat het met zijn EXACTO-kogel een primeur heeft.

Defensie VS onderzoekt kogelwerende muur in blik

De vijf briljantste projecten van DARPA