China noemt de iPhone een bedreiging voor de nationale veiligheid omdat de smartphone de locatie van de gebruiker bijhoudt.

Dat meldt The Wall Street Journal. De Chinese staatszender China Central Television (CCTV), die veel invloed heeft in China, heeft de iPhone een "bedreiging voor de nationale veiligheid" genoemd.

CCTV is bezorgd over de locatiedienst van de iPhone, die bijhoudt waar de gebruiker zich bevindt en wanneer dit was. Volgens de staatszender zou de Verenigde Staten hierdoor gevoelige informatie over China verkrijgen en zelfs "staatsgeheimen" kunnen ontdekken.

Ook de databases van Amerikaanse techbedrijven worden door CCTV "goudmijnen" genoemd.

Opmars

De iPhone maakt sinds een jaar een opmars in China. Apple sloot aan het einde van 2013 een belangrijke overeenkomst met China Mobile, dat met  750 miljoen abonnees het grootste mobiele telecombedrijf ter wereld is. 

Door de recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, waaruit blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders heeft bespioneerd, liggen de verhoudingen tussen beide landen gevoeliger dan voorheen.