Op ontwikkelaarsconferentie Google I/O bleek dat het bedrijf vol inzet op het veroveren van nieuwe apparaten. De eerste stap is een eigen smartwatchsysteem, dat vanaf deze week verkrijgbaar is op de LG G Watch.

Lees de volledige review op NUtech.nl

Als horloge is de G Watch niet erg indrukwekkend. Een vierkante zwarte kast die recht afloopt en om de pols wordt gebonden met een onopvallend grijs bandje: de G Watch is eigenlijk een kleine smartphone om de pols.

Het horloge zit wel prettig. Met een gewicht van 63 gram is hij niet veel zwaarder dan een normaal horloge, al is het formaat wel een stuk groter dan mijn normale analoge uurwerk. Smaken verschillen, maar zeker voor vrouwen, die normaal veel kleinere horloges dragen, lijkt de G Watch me niet erg elegant.

Bekijk de videoreview:

Scherm

Er zitten geen knoppen op de G Watch. Alle besturingen geschieden via het touchscreen, dat 1,65 inch groot is. Met een resolutie van 280 bij 280 pixels is de resolutie niet erg hoog, maar het is voldoende voor een wearable.

Om accu te besparen schakelt de G Watch bij inactiviteit over op een zwart-wit-modus. Dan is het scherm echter niet meer goed af te lezen in direct zonlicht.

Met een aanraking activeer je het scherm en door de handpalm op het scherm te leggen schakel je weer over op de zwart-wit-modus. Dat werkt over het algemeen goed. De accuduur is door het besparende systeem ook behoorlijk. Met een beetje geluk gaat de G Watch twee dagen mee, al laadde ik hem in de praktijk eigenlijk elke avond op met de meegeleverde magnetische dock, die je bijvoorbeeld op je nachtkastje kunt plaatsen.

Android Wear

De G Watch staat of valt uiteindelijk bij de software. Android Wear blijkt een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van eerder smartwatch-systemen, maar het is ook direct duidelijk dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

De kern van Android Wear is erg sterk. Je downloadt op je smartphone de app van Android Wear, verbindt met een paar klikken de G Watch aan je Android-smartphone (met minstens versie 4.3), en je kan aan de slag.

Android Wear laat de gebruiker uit twee belangrijke bronnen informatie consumeren. Wellicht het belangrijkste is het notificatiecentrum van de telefoon. Alles wat je binnen krijgt, van Whatssappjes tot e-mails en pushberichten van nieuwsapps, verschijnt direct ook op je horloge.

Ten tweede zijn de 'kaarten' uit de slimme assistent Google Now te zien, zodat je bijvoorbeeld het lokale weer kan raadplegen, of de vertrektijden van een dichtbijzijnde bushalte. Wie de dienst al gebruikt op zijn telefoon, zal weten dat er af en toe handige informatie te vinden is in Google Now. 

Een aantal apps werkt al heel behoorlijk met Android Wear, zoals talen-app Duolingo en mail-app Cloudmagic. Toch zal de ondersteuning door apps nog flink moeten uitbreiden om Android Wear echt nuttig te maken. Op notificaties van niet-ondersteunde apps kan nu nog niet via de smartwatch worden gereageerd, al is er wel een knop op het horloge om de bijbehorende smartphone-app te openen.

Stembesturing

Voor reacties op notificaties en ingewikkeldere functies vertrouwt Google met Android Wear op het gebruik van stembesturing. Dat blijkt een van de zwaktes van het systeem.

Nederlanders kunnen de stembesturing überhaupt nog niet volledig gebruiken. In het Engels accepteert Google Now stemcommando's die beginnen met "OK, Google". Daarna kun je bijvoorbeeld zeggen "navigate to…" of "take a note". De stemherkenning is doorgaans goed, al is bij lange zinnen vaak wel een woord of twee fout. 

De OK Google-commando's werkt echter nog niet als je taalinstelling op Nederlands staat. Bij functies als navigatie en het toevoegen van herinneringen moet je dan meer door menu's swipen, terwijl je in het Engels alleen je stem hoeft te gebruiken.

Conclusie

Ik heb erg veel lol gehad met de G Watch, maar ik zou niemand aanraden om 199 hardverdiende euro's uit te geven aan het apparaat. Het is fijn dat ik seconden per keer bespaar als ik mijn telefoon niet uit mijn zak hoef te halen, maar het is nou ook weer niet zo'n revolutie dat je niet zonder kunt.

Bovendien is duidelijk dat Android Wear nog in de kinderschoenen staat. Met name op het gebied van stembesturing is nog veel mis voor Nederlandse gebruikers, maar ook de ondersteuning door apps kan nog veel uitgebreider.

De overzichtelijkheid en simpliciteit van Android Wear zijn redenen tot enthousiasme, omdat het systeem duidelijk veel potentie heeft. Ik kan me voorstellen dat er over een jaar of twee horloges op de markt komen die een stuk mooier zijn, die beschikken over extra sensoren om meer functies mogelijk te maken, en die een langere accuduur hebben. Op dat moment wordt Android Wear écht interessant.

Lees de volledige review en bekijk screenshots