Na een korte periode van beschikbaarheid zijn veel Google-diensten in China vrijwel niet te bereiken. Die situatie duurt nu al een maand.

Donderdag waren de zoekmachine en Google-diensten als Maps, Gmail en het advertentienetwerk even beschikbaar in China, meldt persbureau Reuters.

Ondertussen zijn die diensten weer verstoord en vrijwel niet meer toegankelijk vanuit China. De verstoring van Google-diensten begon kort de vijfentwintigjarige herdenking van het Tiananmenprotest. Bij die bloedige demonstratie tegen de Communistische Partij van China kwamen in 1989 honderden mensen om het leven.

Chinese firewall

China heeft middels zijn "Chinese firewall" stevig in de hand welke pagina's zijn inwoners wel of niet kunnen bezoeken. Volgens Chinese anti-censuurgroep GreatFire.org was de korte beschikbaarheid van Google-diensten niet meer dan een bug in die firewall.

Wel viel de korte beschikbaarheid van Google-diensten samen met een bezoek dat Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan Beijing bracht.

Diensten van andere bedrijven zijn in China ook slecht tot niet bruikbaar. Zo zijn Facebook, Twitter en Youtube al jaren helemaal niet te gebruiken in China. De bevolking is aangewezen op alternatieven die door de staat nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Lees ook: China blokkeert Google in aanloop naar Tiananmenprotest