Internetbedrijf Amazon heeft bij de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een verzoek ingediend om zijn drones overal te mogen testen.

Het bedrijf wil namelijk op grotere schaal gaan experimenteren met zijn geplande onbemande bezorgdienst. De focus ligt hierbij met name het onderzoeken van de voordelen voor consumenten, aldus Amazon in een open petitie gericht aan de FAA.

Volgens Amazon is het bedrijf al in een ver stadium wat betreft het doorontwikkelen van de drones, die inmiddels tot de achtste en negende generatie behoren. In april werd door ceo Jeff Bezos nog gesproken over de vijfde en zesde generatie.

De nieuwe iteraties zouden snelheden van meer dan 80 kilometer per uur kunnen halen. Amazon wil deze versies het liefst dichtbij zijn onderzoeksafdeling in Seattle gaan testen, maar heeft hiervoor dus eerst toestemming nodig van de FFA.

Drones niet overal

Momenteel geldt voor commerciële toepassingen nog de regel dat de drones enkel binnen of op door de FAA aangewezen plekken getest mogen worden. Hiervoor zijn zes locaties in de Verenigde Staten aangewezen. De FAA hoopt hiermee een beter inzicht te krijgen in de regelgeving die nodig is voor commerciële inzet van drones.

De organisatie verleent echter uitzonderingen aan bedrijven die kunnen bewijzen dat hun openbaar gebruik van drones bijdraagt aan het publieke nut, zonder dat de publieke veiligheid op het spel komt te staan.

Volgens Amazon is dat het geval, omdat de tests op grotere schaal gehoor geven aan de wens van de Amerikaanse overheid om drones commercieel in te zetten. Het bedrijf betoogt bovendien dat het strengere richtlijnen hanteert dan hobbyisten. 

Bekijk de drie tofste Nederlandse drones