Nederland blijft cybercrime krachtig aanpakken en wil de "digitale weerbaarheid" verder verhogen.

Dat blijkt uit het rapport Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat vandaag door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens Opstelten blijft het noodzakelijk om de komende jaren te investeren in cybersecurity. Cybercriminelen vormen nog steeds de grootste cyberdreiging.

Onder andere de onderzoeks- en analysecapaciteiten van het NCSC, de nationale politie, de AIVD en de MIVD worden versterkt om inzicht te krijgen in dreigingen en risico’s in het cyberdomein.

Daarnaast wordt blijvend ingezet op het stimuleren van cybersecurity-onderwijs. Door dit onderwijs moeten er voldoende cybersecurity-experts worden opgeleid om zowel publieke als private partijen te ondersteunen.

Spionage

Opstelten waarschuwt naast cybercriminelen ook voor digitale spionagepraktijken van buitenlandse geheime diensten. Dit geldt niet alleen voor burgers, ook bedrijven kunnen worden bespioneerd, zoals bedrijven in de technologie, chemie of energie.

Ook is Opstelten van mening dat de duurzaamheid van ICT omhoog moet, waardoor apparaten langer worden ondersteund en sneller van up-to-date software worden voorzien.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden