Onderzoekers van de TU Eindhoven claimen een veel snellere manier van dataopslag te hebben uitgevonden, waarbij laserpulsen worden gebruikt om elektronen te doen bewegen.

De onderzoekers schrijven donderdag in Nature Communications dat de nieuwe methode de magnetisatie van bits op een harde schijf duizend keer sneller kan veranderen dan bestaande technieken.

De extreem snelle laserpulsen hebben een effect op de 'spin' van elektronen, die vervolgens weer kracht uitoefenen op de magnetische gebieden die data opslaan.

Volgens de onderzoekers is het hard nodig dat er een snellere manier van dataopslag wordt bedacht. "De hoeveelheid bits groeit al jaren enorm, maar de schrijfsnelheid neemt amper meer toe", zegt Sjors Schellekens van de TU Eindhoven.

De nieuwe uitvinding kan ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van optische computerchips. Daarvoor kreeg de universiteit een subsidie van 20 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

"Met onze techniek kun je optische data opslaan als magnetische bits. Dat biedt ongekende mogelijkheden als je licht als informatiedrager wilt gebruiken", zegt Schellekens daarover.

Vijf mijlpalen in de geschiedenis van dataopslag