DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, steekt geld in onderzoek naar chips die de effecten van traumatisch hersenletsel ongedaan kunnen maken.

Universiteiten in Los Angeles en Pennsylvania krijgen in vier jaar tijd in totaal 37,5 miljoen dollar voor het project.

Onder de naam Restoring Active Memory (RAM) zullen zij proberen te zorgen dat geheugenverlies na hersenletsel kan worden voorkomen. Uiteindelijk moet een 'neuroprothese' de taak van beschadigde hersencellen overnemen.

In eerste instantie zullen de universiteiten echter werken aan computermodellen die simuleren hoe neurons in het brein herinneringen aanmaken. Daarna wordt gekeken hoe stimulatie van het brein kan zorgen voor het aanmaken van nieuw geheugen.

Het onderzoek is volgens DARPA belangrijk, omdat elk jaar 1,7 miljoen Amerikanen traumatisch hersenletsel oplopen, bijvoorbeeld na een ongeluk. Zij hebben vervolgens vaak last van een slechter geheugen. Daar bestaat nu nog geen oplossing voor.

DARPA staat bekend om zijn ambitieuze onderzoeksprojecten, onder meer in de robotica. Het onderzoeksinstituut speelde ook een cruciale rol bij het ontstaan van het internet.

De vijf briljantste projecten van DARPA