Concurrenten van Facebook worden door de Europese Commissie aan de tand gevoeld over de overname van Whatsapp door Facebook.

De Commissie heeft de afgelopen weken uitgebreide vragenlijsten gestuurd aan diverse internet- en techbedrijven, meldt de Wall Street Journal woensdag op basis van ingewijden. De Europese Commissie wil van de bedrijven weten wat voor invloed de overname kan hebben op de competitie in de technologiesector.

De ondervraging is waarschijnlijk ter voorbereiding op het officiële onderzoek dat de Commissie binnenkort zal starten naar de overname van Whatsapp.

Facebook heeft zelf om het EU-onderzoek gevraagd, mogelijk onder druk van Europese telecombedrijven die bang zijn dat het sociale medium een te dominante positie krijgt in de markt voor berichtendiensten. Door de overname op Europees niveau te laten onderzoeken kan Facebook voorkomen dat de overname in elke lidstaat apart wordt onderzocht.

Het onderzoek is nieuw terrein voor de Europese Commissie: er werd nooit op deze schaal marktonderzoek gedaan naar de machtsverhoudingen van sociale media.

Facebook kocht Whatsapp in februari voor 19 miljard dollar; een van de grootste overnames in de geschiedenis van de technologie-industrie.

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?