Alcatel-Lucent heeft een recordsnelheid van 10 Gbps (1,25 gigabyte per seconde) behaald over een traditionele koperlijn voor telefoons.

Die recordsnelheid van 10 Gbps werd behaald met eenrichtingsverkeer, meldt Alcatel-Lucent. Bell Labs, de onderzoekstak van Alcatel-Lucent behaalde daarnaast een symmetrische snelheid van 1 Gbps over een koperdraad.

Dat betekent dat gebruikers via een traditionele telefoonlijn een gelijke upload- en downloadsnelheid van maximaal 120 MB per seconde zouden kunnen bereiken. Alcatel-Lucent spreekt van een doorbraak en ziet mogelijkheden om plekken waar geen glasvezel kan worden aangelegd toch een breedbandverbinding te geven.

Ook zouden traditionele lijnen gebruikt kunnen worden om de laatste paar meters tussen huizen en een wijkverbinding van glasvezel te leggen. Dat zou de aanleg van glasvezel voor bestaande huizen goedkoper en makkelijker maken.

Alcatel-Lucent denkt dat de techniek in 2015 beschikbaar is. De snelheid is wel sterk afhankelijk van de lengte van de telefoonkabels. Over zo’n honderd meter zijn snelheden tot 500 Mbps mogelijk, over zeventig meter stijgt dat naar 1 Gbps.

Nederlands internet snelste van Europa

Bekijk hoe het internetgebruik in de afgelopen jaren in Nederland is veranderd