In de eerste week van juli draaide 17,9 procent van alle Android-toestellen op Kitkat, de laatste versie van het besturingssysteem.

Dat blijkt uit officiële cijfers van Google. Kitkat, met versienummer 4.4, pakt daarmee weer ruim 4 procentpunt ten opzichte van de voorgaande maand.

Het duurde lang voordat Android 4.4 deze groei neer kon zetten, maar inmiddels is de software van veel high-end toestellen geüpdatet met de nieuwste versie. Bovendien draaien toestellen die nu worden uitgebracht doorgaans op de nieuwste versie.

De groei van Kitkat gaat ten koste van oudere versies van Android, zoals Gingerbread (2.3) en Jelly Bean (4.1 tot 4.3). Jelly Bean blijft wel de populairste versie, op 56,5 procent van de toestellen.

Veel oude toestellen ontvangen geen software-updates meer van fabrikanten, omdat zij hier zelf ook nog aanpassingen voor moeten maken. Daarom heeft Android al lange tijd te maken met een versplintering, die door app-ontwikkelaars vaak wordt gezien als probleem. Zij moeten nog rekening houden met veel mensen die niet de laatste versie van Android gebruiken.

Android L, de nieuwste Android-versie die vorige maand werd aangekondigd, komt nog niet in de cijfers voor. Van het systeem is alleen nog een bètaversie beschikbaar, vermoedelijk heeft slechts een handvol gebruikers die.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .Android. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bekijk de groei van Kitkat in cijfers

Preview: Google neemt design serieus met Android L