Samsung waarschuwt dat de winst in het tweede kwartaal een stuk lager zal uitvallen dan verwacht. 

Naar verwachting komt de winst in het tweede kwartaal uit op 7,2 biljoen won (5,2 miljard euro). Dat is 24 procent minder dan een jaar geleden.

De smartphonemarkt groeit minder hard dan voorheen, waardoor de voorraden van middenklasse- en low-end-smartphones zijn gegroeid, stelt Samsung dinsdag in een verklaring. Om die voorraden alsnog te verkopen werd meer geld uitgegeven aan marketing.

Ook is het tweede kwartaal doorgaans een rustiger kwartaal voor verkopen in China, de grootste smartphonemarkt ter wereld.

Vooruitblik

Tablets werden minder verkocht omdat mensen deze minder vaak upgraden dan smartphones, aldus Samsung. "Bovendien heeft bredere productie van grote telefoons met schermen van 5 tot 6 inch de vraag naar tablets van 7 tot 8 inch vervangen."

De Zuid-Koreaanse won was in het tweede kwartaal ook erg sterk ten opzichte van de dollar, euro en andere valuta. Ook dat zet druk op de cijfers van Samsung.

"Het bedrijf geeft voorzichtig een positievere vooruitblik voor het derde kwartaal met de aankomende verschijning van zijn nieuwe smartphone-aanbod", schrijft Samsung, vermoedelijk verwijzend naar de opvolger van de Galaxy Note 3.

De Galaxy Note 4 zou verschijnen in varianten met een gebogen en normaal scherm. Vermoedelijk wordt het toestel begin september aangekondigd tijdens de IFA-beurs in Berlijn.

Review: Galaxy Note 3 maakt grote stappen