Vanaf dinsdag zijn reizigers van vluchten met als bestemming de Verenigde Staten verplicht om alle elektronica in hun handbagage vooraf aan te zetten.

Dit meldt Schiphol op zijn website, nadat eerder bekend werd dat de VS hier aangescherpte maatregelen voor gaat hanteren. Het gaat om alle elektronica met batterijen/accu's die in de handbagage worden meegenomen, zoals telefoons, laptops, camera's en mp3-spelers.

De apparaten moeten bij de controle aan de gate op Schiphol uit hun beschermhoes gehaald worden en vervolgens aangezet worden. Lukt dit niet, dan mogen de apparaten niet mee het vliegtuig in. Deze eis geldt enkel voor de directe vluchten van Nederland naar de VS.

De maatregel is door de VS ingesteld om te voorkomen dat elektronische apparaten een bom verbergen. Afgelopen week werd al bekend dat de veiligheidsmaatregelen op verschillende buitenlandse vliegvelden verscherpt zouden worden.

Kort na de bekendmaking van de maatregel met betrekking tot elektronica zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) nog dat in Nederland voorlopig niet extra zou worden gecontroleerd.