Het aandeel gebruikers dat Firefox als standaardbrowser gebruikt heeft de afgelopen twee maanden een dieptepunt bereikt.

In juni gebruikte 12,9 procent van de internetgebruikers Firefox als browser, meldt Computerworld zondag. Het onderzoek combineert mobiele- en desktopbrowsers.

Het is het laagste punt in vijf jaar, en 1,2 procentpunt lager dan twee maanden eerder. Firefox' grootste probleem lijkt het bereiken van mobiele gebruikers. Slechts 0,7 procent van de mobiele internetters gebruikt Firefox als mobiele browser.

Safari deed het overigens ook niet goed. De browser van Apple zakte in de afgelopen drie maanden van 13,1 naar 12,3 procent.

De daling van Safari en Firefox komt vooral Google Chrome goed uit. 22,6 procent van de internetgebruikers maakte gebruik van de desktop- of mobiele versie van Googles browser; 1,5 procentpunt hoger dan in april.

Onder de mobiele browsers doen de Android-browser en Chrome (beide van Google) het gecombineerd erg goed, met een gecombineerd aandeel van 39,4 procent.

Op de desktop blijft Internet Explorer de meest gebruikte browser, met 58,4 procent. Mobiel gebruik van Microsofts browser blijft echter erg laag: 2 procent. Gecombineerd komt dat uit op een marktaandeel van 48,4 procent.

In Nederland ligt het gebruik van Internet Explorer overigens een stuk lager. Ruim 23 procent van de Nederlanders gebruikt de browser van Microsoft.