Veel door de NSA verzamelde data betreft geen gegevens van potentiële terroristen of criminelen, maar van gewone burgers.

Dat meldt de Washington Post zondag op basis van documenten geleverd door klokkenluider Edward Snowden. De helft van de gegevens betreft niet-Amerikanen.

De krant analyseerde 160.000 onderschepte e-mails en chatgesprekken en 7.900 documenten afkomstig van ruim 11.000 online accounts, die verzameld zijn tussen 2009 en 2012. 10.000 waren van mensen die niet werden verdacht door de NSA, maar als 'bijkomende schade' zijn gesurveilleerd door de systemen van de NSA.

NSA-analisten hebben meer dan 65.000 gegevens gemaskeerd om de privacy van Amerikaanse burgers te waarborgen. Desondanks vond de krant alsnog negenhonderd e-mailadressen die niet waren gecensureerd door de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Bomaanslag

De verzamelde data, waarover de krant in het kader van de staatsveiligheid geen verdere uitspraken doet, heeft volgens de Washington Post direct geleid tot het oppakken van een in Pakistan-verblijvende bommenmaker, en man die er van wordt verdacht een bomaanslag gepleegd te hebben op het Indonesische eiland Bali.

Andere documenten werden door de analisten als nutteloos bestempeld, maar werden desondanks bewaard. Zo werden er seksueel getinte gesprekken opgeslagen, gesprekken over liefdesverdriet, politiek en religie.

Lees alles over NSA-spionage in ons dossier