William Binney, voormalig technisch directeur van de NSA, noemt de Amerikaanse inlichtingendienst een 'totalitaire' organisatie. 

Dat deed hij tijdens een getuigenis tegenover de Bondsdag, het Duitse parlement, aldus Deutsche Welle. Binney beschuldigde de NSA van een "totalitaire mentaliteit" die de mensheid voorheen enkel nog bij dictators heeft gezien.

Hij stelt verder dat de Amerikaanse organisatie "volledige controle van informatie" wilde over alle Amerikaanse burgers die in strijd met de grondwet zouden handelen. Volgens hem werkte het op grote schaal verzamelen van data echter averechts in het bestrijden van terrorisme.  

Binney vertrok in 2001 bij de NSA en werd door de Bondsdag als getuige opgeroepen in een onderzoek naar de vermeende samenwerking tussen de NSA en de Bundesnachrichtendienst (BND), de Duitse inlichtingendienst.

Zwijgen

Volgens een andere getuige en tevens oud-medewerker van de NSA, Thomas Drake, werd ook data van Duitse burgers op grote schaal verzameld en bekeken door de zowel de BND als de NSA. Hij noemt het zwijgen van de BND hierover "vreselijk", wat impliceert dat de BND op de hoogte was van de activiteiten van de NSA.

Vrijdag meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat de VS een mol had in de BND. De 31-jarige man zou inmiddels zijn aangehouden en in voorlopige hechtenis geplaatst.

Afgelopen donderdag werd al bekend dat de NSA data opsloeg van mensen die het anonieme netwerk Tor gebruikten, en dat deze personen aangemerkt werden als 'extremist’. Dit bleek uit documenten ingezien door de Duitse radiozenders NDR en WDR. William Binney noemt de onthullingen van de zenders in zijn getuigenis "plausibel". 

Lees alles over NSA-spionage in ons dossier