Google Nederland heeft tot op heden 4209 verwijderverzoeken gerekregen om in totaal 16.589 webadressen uit de Nederlandse zoekmachine te halen.

Dat meldt een woordvoerder van Google Nederland tegenover NU.nl. 

Europeanen kunnen sinds mei bij Google een verzoek indienen om een bepaalde verwijzing naar bijvoorbeeld hun naam uit de zoekresultaten de verwijderen. De betreffende pagina blijft dan bestaan, maar komt in de zoekresultaten van Google niet meer voor.

Google is recentelijk begonnen met het verwijderen van zoekresultaten nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat Europeanen "het recht te vergeten worden" hebben.

3,8 webadressen

Gemiddeld wordt Google verzocht om 3,8 webadressen per verzoek uit de zoekmachine te verwijderen. Google Nederland laat weten elk verzoek tot verwijdering aandachtig te bekijken. 

"Het is een complex evaluatieproces", aldus Google. "Het is ook een nieuw proces voor ons, dat zich de komende tijd verder zal ontwikkelen."

Google heeft tussen 29 mei en 30 juni in totaal 70.000 verzoeken gekregen. Het totale aantal aanvragen per dag ligt gemiddeld op 1000 verzoeken.

Google moet privacyschendende zoekresultaten verwijderen

'Recht vergeten te worden niet lastiger te handhaven dan copyright'