Webhosts en internetproviders uit verschillende landen, waaronder Nederland, klagen in samenwerking met de Britse organisatie Privacy International de geheime dienst GCHQ aan.

De zeven bedrijven eisen dat de inlichtingendienst zijn aanvallen en spionage op belangrijke internetinfrastructuur stopzet.

Onder de aanklagers is het Nederlandse Greenhost, dat onder meer zorgt voor de hosting van het klokkenluidersplatform Publeaks, dat door veel Nederlandse media wordt gebruikt om anoniem documenten te ontvangen.

Het beschermen van journalistieke infrastructuur is een van de belangrijkste redenen om de aanklacht in te dienen, zegt ceo Sacha van Geffen van Greenhost. "Infiltratie door externe partijen als de GCHQ maakt onze systemen onbetrouwbaar en kwetsbaar en zet de levens van velen op het spel. Het ongericht afluisteren van burgers criminaliseert hen zonder enige rechtsgrond."

Bewijs

Woordvoerder Douwe Schmidt licht tegenover NU.nl toe dat Greenhost geen bewijs heeft voor infiltratie in zijn servers door de GCHQ. "Het probleem bij dit soort dingen is dat je dat over het algemeen niet weet."

Omdat in documenten van klokkenluider Edward Snowden wel vergelijkbare doelwitten van GCHQ worden genoemd, zien Greenhost en de andere aanklagers voldoende reden om zich toch te wenden tot het Investigatory Powers Tribunal, een speciale Britse rechtbank die spionagezaken behandelt.

Privacy International startte in mei ook al een zaak bij die rechtbank. Toen richtte de aanklacht zich tegen het infecteren van miljoenen computers en mobiele apparaten met malware.

Lees meer over internetspionage in ons dossier