Telecombedrijf Ericsson heeft een succesvolle 5G-test uitgevoerd met een snelheid van 5 Gbps (640 MB per seconde).

Dat maakt het bedrijf woensdag bekend.

Het is niet exact bekend in welke situatie de recordsnelheid van 5 Gbps is gehaald. De test vond plaats op een mobiel netwerk in een laboratorium met een combinatie van frequenties uit de 15 GHz-band om meer capaciteit te creëren.

Het is echter niet bekend welk spectrum precies gebruikt is en op welk apparaat de snelheid werd behaald. Ook is de kans groot dat er geen echte mobiele situatie is nagebootst waarbij het apparaat zich verplaatst.

Veel van deze snelheidstesten voor het toekomstige 5G-netwerk zijn in de praktijk niet na te bootsen omdat zo'n hoog spectrum in de praktijk niet geschikt is voor mobiele netwerken vanwege het beperkte bereik.

Ericsson laat weten dat de test nog niet gebaseerd is op standaarden en er dus nog het een en ander moet veranderen. Toch geeft het een goed inzicht in de ontwikkeling van 5G. Samsung behaalde ruim een jaar geleden een snelheid van 1 Gbps (128 MB per seconde) in een lab.

4G+

5G is de opvolger van 4G dat inmiddels grotendeels is uitgerold in Nederland. Op die netwerken zijn over het algemeen snelheden van maximaal 50 Mbps (6,25 MB per seconde) mogelijk.

Vodafone en KPN rollen dit jaar ook 4G+ uit, dat ook wel LTE-Advanced wordt genoemd. De maximum pieksnelheden groeien dan naar 225 Mbps (28,1 MB per seconde). 5G is een echte nieuwe generatie die tegen 2020 voor de eerste consumenten beschikbaar moet zijn.

Waar en wanneer is 4G+ beschikbaar bij Vodafone en KPN?

De toepassingen en uitdagingen van 5G