Een privacywaakhond die onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse overheid ziet geen grote problemen met de buitenlandse spionage van inlichtingendienst NSA.

In een conceptversie van een nieuw rapport stelt het Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) dat de op buitenlanders gerichte NSA-programma's "geen spoor" van illegale activiteit vertonen.

Dat meldt The Hill woensdag. Eerder was dezelfde waakhond nog erg kritisch over NSA-spionageprogramma's die zich richtten op Amerikaanse burgers.

De PCLOB gaat in het rapport expliciet in op de dataverzameling bij grote internetbedrijven onder het PRISM-programma, en de verzameling uit glasvezelkabels. Wettelijke privacybeschermingen staan deze spionage niet in de weg, aldus de waakhond.

Verantwoording

Wel heeft de PCLOB een reeks aanbevelingen voor het minimaliseren van de impact die spionage heeft op de privacy. Zo zou moeten worden geprobeerd minder data van Amerikanen te verzamelen en moeten zoekopdrachten door het archief van verzamelde gegevens beter worden verantwoord.

De Amerikaanse procureur-generaal Eric Holder beloofde onlangs dat Europeanen meer privacyrechten zullen krijgen. Als informatie die door Amerikaanse spionageprogramma's over hen is verzameld openbaar wordt, kunnen zij hiervoor compensatie aanvragen in een rechtbank in de VS. 

Mensenrechtenorganisaties en eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) reageerden voorzichtig op de aankondiging van Holder, die nog niet in de wet is vastgelegd. 

Alles over NSA-spionage in ons dossier