Google heeft muziekstreamingdienst Songza overgenomen.

Dat maken de bedrijven woensdag bekend.

Verdere details over de deal zijn niet bekendgemaakt. Eerder dit jaar deden er berichten de ronde dat Google een bod van rond de 15 miljoen dollar zou overwegen op de dienst. Volgens een bron van de New York Times is het aankoopbedrag uiteindelijk uitgekomen op 39 miljoen dollar.

Songza biedt afspeellijsten aan die worden gecureerd door muziek-experts, en dus niet op basis van alrgoritmes. Muziek kan worden gekozen op diverse manieren, waaronder bijvoorbeeld het type weer, de locatie en het moment van de dag.

Songza bestaat sinds 2007 en heeft inmiddels 5,5 miljoen actieve gebruikers, al dan niet met een betaald abonnement.

Play Music

Google zegt in een statement dat het Songza zal gaan gebruiken om zijn eigen muziekstreamingdiesnt Google Play Music te verbeteren. Er zal vooralsnog niets veranderen aan de Songza zelf.

Mogelijk komt de dienst ook van pas bij het opzetten van de nieuwe muziekstreamingdienst die Google aan het opzetten is met Youtube. Dit tot grote onvrede van muzieklabels, die een nieuwe licentieovereenkomst moeten tekenen die volgens hen erg ongunstig is. Youtube zal labels die de nieuwe overeenkomst niet tekenen, gaan blokkeren.

Beats

Eerder dit jaar kocht Apple muziekstreamingdienst Beats voor 3 miljard dollar; de grootste overname in de geschiedenis van Apple. Door de overname krijgt Apple de beschikking over zowel de koptelefoonafdeling als muzieksteamingdienst van Beats.