LG brengt de G Watch, de eerste smartwatch op het nieuwe besturingssysteem Android Wear, vanaf 8 juli op de markt in Nederland.

Het apparaat gaat 199 euro kosten. Bij verschillende winkels zal het horloge gratis worden weggegeven in combinatie met een abonnement en de LG G3 (review).

De G Watch wordt via bluetooth gekoppeld aan Android-smartphones. Vervolgens worden notificaties en contextuele informatie uit Google Now getoond.

Via stembesturing is het mogelijk om op berichten te reageren en om op Google zoekopdrachten uit te voeren. De G Watch heeft een vierkant scherm van 1,65 inch met een resolutie van 280 bij 280 pixels.

Nederlands

De Nederlandse taal wordt voorlopig in beperkte mate ondersteund door de G Watch. Gebruikers kunnen de taal in het Engels instellen om alle functies te gebruiken. Wie zijn horloge in het Nederlands instelt, kan wel de tekst van berichten in het Nederlands inspreken, maar kan niet met zijn stem de opdracht geven om bijvoorbeeld een route op te zoeken of notities te maken.

In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om Engelse stemopdrachten te combineren met Nederlandse teksten. Commando's als 'take a note' of 'navigate to' kunnen dan worden gecombineerd met Nederlandse teksten of straatnamen. "Ik ga ervan uit dat dat op den duur zal komen", zegt woordvoerder Diederik Huisman van LG.

Wanneer de functie precies beschikbaar komt, kan hij niet zeggen. Google kondigde onlangs aan dat meertalige ondersteuning voor stemopdrachten in Google Now is uitgesteld tot later in de zomer, nadat vlak voor de verschijning hiervan nog problemen werden geconstateerd.

Hands-on: Android Wear op de G Watch