Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Siri

'Apple werkt aan verbeterde en zelflerende Siri'

Een team binnen Apple zou werken aan aan versie van Siri die zelflerend is op het gebied van spraakherkenning.
Door NU.nl/Floris Poort

Dat melden bronnen tegenover Wired.

Voor Siri gebruikt Apple momenteel aangekochte spraakherkenning van het bedrijf Nuance. Concurrenten als Google en Microsoft gebruiken ondertussen zelfontwikkelde spraakherkenning die werkt via een zogenoemd artificial neural network.

Dat zorgt ervoor dat de spraakherkenning zelflerend is. Microsoft gebruikt de techniek in Skype, dat zelfstandig live gesproken woord van de ene naar de andere taal kan vertalen. Het bedrijf zegt zelf niet eens goed te begrijpen hoe de techniek werkt.

Sterk team

Peter Lee, hoofd van de onderzoekstak van Microsoft, zag vorig jaar al één van zijn managers naar Apple vertrekken. Die Alex Acero is nu hoofd van de Siri-groep binnen Apple. En het bedrijf zou meer mensen hebben aangenomen.

"Apple neemt niet alleen mensen op bestuurlijk niveau aan, maar ook teamleiders en onderzoekers", zegt Abdel-Rahman Mohamed, een onderzoeker aan de Universiteit van Toronto, die door Apple is benaderd voor een functie. "Ze bouwen een heel sterk team voor onderzoek naar spraakherkenning."

Volgens Microsofts Lee duur het nog zo'n zes maanden voordat Apple overstapt op kunstmatig lerende spraakherkenning. "Alle grote spelers zijn overgestapt, behalve Apple met Siri," aldus Lee. "Ik denk dat het gewoon een kwestie van tijd is."

Onlangs waren er geruchten dat Samsung interesse zou hebben in het overnemen van Nuance, dat dus achter de huidige spraakherkenningstechniek van Siri zit. Een Nederlandstalige versie van Apples spraakassistent zou volgens geruchten overigens ook onderweg zijn.


Lees meer over:

AppleSiri

Aanbevolen artikelen