De volgende grote versie van Windows zal zijn weergave op het type computer aanpassen. Zo zal Microsoft Windows 7-gebruikers willen verleiden over te stappen.

Dat schrijft de doorgaans betrouwbare Mary Jo Foley op ZDNet.

Volgens de bronnen van Foley herkent Windows 9 of het draait op een smartphone, tablet of traditionele pc, en past daar de weergave op aan. Zo zien tablet-gebruikers de touch-interface met Live Tiles, terwijl gebruikers met muis en toetsenbord standaard in de traditionele desktop-modus starten.

Gebruikers met een hybride laptop zullen, net zoals nu het geval is, handmatig kunnen wisselen tussen de nieuwe touch-weergave die in Windows 8 werd geïntroduceerd, en de desktop-modus.

Start-menu

Het Start-menu van Windows 9 zal kleiner zijn dan in voorgaande versies van Windows. Wel zal het door de gebruiker aanpasbaar zijn. Microsoft kondigde eerder dit jaar de terugkomst van het Start-menu aan.

Dat menu verdween volledig in Windows 8, waarna Microsoft de Start-knop in Windows 8.1 weer terugbracht. Het Start-menu dat daar altijd aan gekoppeld was, is momenteel echter nog afwezig. In plaats daarvan wisselen gebruikers met die knop tussen touch- en desktop-weergave.

De mobiele versie van Windows 9, bedoeld voor tablets en smartphones, zal helemaal geen desktop-modus bevatten. Wel zal het systeem twee apps naast elkaar kunnen draaien.

Windows-gebruikers kunnen volgens de bronnen van Foley in de herfst van dit jaar deelnemen aan een publieke bèta van Windows 9. De uiteindelijke versie zal vervolgens in de lente van 2015 beschikbaar komen.

Microsoft belooft terugkeer oude Startmenu in Windows 8