Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
LG G3

Review: LG G3 met qhd-resolutie en lasercamera

LG zet met de G3 een bijzonder toestel neer met een qhd-scherm, een behuizing met metalen coating en een camera met infraroodlaser. Gimmicks of de moeite waard?
Door NU.nl/Colin van Hoek

De behuizing is ondanks de dunne randen vrij groot vanwege het 5,5 inch-scherm, maar in vergelijking met de One M8 en Xperia Z2 weer relatief compact. De dunne randen geven de G3 bovendien een bijzonder en aantrekkelijk uiterlijk.

In combinatie met de kunststof achterkant met een metalen laagje zorgt het voor een goed afgewerkt en stevig geheel.

LG heeft de behuizing niet echt van metaal gemaakt omdat draadloos opladen en een verwijderbare achterkant dan niet mogelijk waren. Op de achterkant zitten bovendien ook de knoppen. Door ze niet aan de zijkant te verwerken kunnen de randen rond het scherm dunner worden.

Bekijk de videoreview:

Hoewel de positionering van de knoppen op de achterkant niet mijn voorkeur heeft, is er mee te leven en wen je er uiteindelijk aan. Je krijgt er een mooi en voor dit schermformaat compact toestel voor terug.

Scherm

Het display beschikt over een qhd-resolutie (2560 x 1440 pixels), dat zijn twee keer zoveel pixels als op een full hd-scherm. Het zou voor een scherper beeld moeten zorgen, maar tijdens dagelijks gebruik merkte ik daar niets van.

Als je heel dicht op het scherm gaat zitten, zie je soms in teksten een klein verschil, maar beelden zien er even scherp uit.

De rest van het scherm is gelukkig wel de moeite waard. De helderheid leidt niet onder de hogere resolutie en de kleurreproductie is bijzonder goed. Jammer is dan weer dat het contrast iets minder goed is waardoor zwart niet pikzwart is en kleuren wat minder levendig overkomen.

Snelheid en software

De hoge resolutie heeft ook z'n nadelen. Zo is de telefoon in het dagelijks gebruik net iets minder snel dan de HTC One M8 en Galaxy S5 met dezelfde Snapdragon 801-processor. Deze chip moet meer pixels aansturen met dezelfde kracht en dat merk je soms.

De telefoon is niet direct heel langzaam, maar de software hapert heel soms en is net niet zo snel als de concurrentie.

De eigen softwarelaag is qua ontwerp rustiger en beter op elkaar afgestemd. LG voegt een aantal handige dingen toe zoals de mogelijkheid om een tweede account aan te maken dat beperkte toegang heeft en de mogelijkheid om het scherm uit slaapstand te halen door er twee keer op te tikken.

Camera

Naast de hoge resolutie is de G3 ook bijzonder vanwege zijn camera. Het 13 megapixel-model beschikt namelijk over een infraroodlaser waarmee wordt scherpgesteld. De laser kan de afstand tot een object meten en zo beter en sneller scherpstellen. Vooral in het donker levert dat voordeel op. Bij dag- of kunstlicht stelt de telefoon ook zeer snel scherp, maar is het verschil kleiner.

Het uiteindelijke resultaat is indrukwekkend. De kleuren van de foto's zijn uitstekend en er worden veel details vastgelegd. De kwaliteit is vergelijkbaar met foto's gemaakt met de iPhone 5S en Galaxy S5 die beiden zeer indrukwekkende camera's hebben.

Accuduur

De accuduur is het tweede slachtoffer van de hoge resolutie. In de stand-by-stand met het scherm uitgeschakeld, is de G3 erg zuinig. Zodra je het scherm aanzet keldert de accuduur echter hard.

Het hoge aantal pixels vraagt veel energie. In vergelijking met de belangrijkste Android-concurrenten moet LG het afleggen. De G3 was bij doorgaans na een werkdag al bijna leeg en moest 's avonds altijd aan de lader terwijl de concurrenten het iets langer uithouden met dezelfde processor.

Conclusie

Het enorm hoge aantal pixels voegt dus niet merkbaar iets toe en heeft wel nadelen. De G3 had een betere accuduur kunnen hebben, maar het is nog steeds niet belabberd en de prestaties zijn iets minder dan bij de One M8 en Galaxy S5 maar het toestel is nog steeds snel.

Het gaan dus om kleine stapjes terug die LG heeft geaccepteerd voor een hoge resolutie die nauwelijks te zien is maar in marketinguitingen indrukwekkend over komt. Tel daar het mooie ontwerp met zeer dunne randen en de goede schermkwaliteit en camera bij op en je hebt een mooie toevoeging aan de high-end Android-toestellen van dit jaar.

Met een adviesprijs van 549 euro is het toestel ook nog eens goedkoper dan de high-end concurrenten.

Aanbevolen artikelen