De Nederlandse app Wappzapp, die gebruikers de beste video's van het web wil voorschotelen, heeft vanaf dinsdag ook een betaalde streamingdienst.

Voor 7,99 euro per maand kunnen gebruikers zich abonneren op een filmaanbod dat wordt geselecteerd op basis van kwaliteit in plaats van populariteit.

Een groot deel van de collectie bestaat in eerste instantie uit de volledige Quality Film Collection van de Nederlandse distributeur A-Film. Een groot deel van die collectie is ook te vinden in de concurrerende dienst Videoland Unlimited, die 2 euro per maand duurder is.

In totaal bestaat het betaalde aanbod van Wappzapp uit ruim 1200 titels, waaronder ook documentaires, concerten en programma's voor kinderen. De grote Nederlandse distributeurs Paradiso Films, Dutch Film Works en Wildbunch hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Lijstjes

"We willen ons in de eerste plaats onderscheiden op kwaliteit en diversiteit uit Europa, en dan vooral op films en documentaires", vertelt mede-oprichter Colin Ellis van Wappzapp aan NU.nl. "Netflix wint het natuurlijk op de series."

Wappzapp werkt niet met algoritmes om films aan te raden, zoals Netflix dat doet, maar met handmatige selecties van een redactie. Zo zijn er lijstjes beschikbaar met "perfecte zomeravondfilms" of "acht WK-kijkalternatieven".

Het aanbod is te bekijken in apps voor Android en iOS. Ellis zegt dat Wappzapp nog werkt aan een webversie en ondersteuning voor de streamingdongel Chromecast van Google, zodat films naar tv's kunnen worden gestuurd.

Het Plus-pakket is 14 dagen gratis uit te proberen. Na de aankondiging van het abonnement schreven 4.500 mensen zich hiervoor in. "We willen naar de 20.000 [gebruikers] aan het eind van het jaar", zegt Ellis.