Motorola is sinds kort weer actief op de Nederlandse markt en wist al hoge ogen te gooien met de betaalbare Moto G. De Moto E kost slechts 119 euro en tilt de goedkope smartphone naar een heel nieuw niveau.

Bekijk foto's en lees onze uitgebreide review van de Moto E

Uiteraard kan je  van een spotgoedkope telefoon niet het beste van het beste verwachten. De behuizing van de Moto E is dan ook saai.

Het is een zwarte rechthoekige doos zonder opvallende elementen. De behuizing is wel stevig en heeft een fijne, stroeve en rubberachtige achterkant.

Rechts aan de zijkant zitten de vertrouwde aan/uit-knop en volumeknoppen. Die knoppen zijn wat moeilijk in te drukken, maar voelen degelijk aan. Het toestel is met 12,3 millimeter wel behoorlijk dik.

Scherm

Het 4,3 inch-scherm heeft een zeer lage resolutie van 960 x 540 pixels. Met 256 pixels per inch zijn teksten en afbeeldingen een stuk minder scherp. Soms zie je in apps zelfs duidelijk gekartelde randen, maar dat gebeurt gelukkig niet te vaak.

Omdat de helderheid en kleurweergave van het scherm opvallend goed zijn, volstaat het display bovendien ook met de lage resolutie. De zwartweergave is helaas wel weer wat minder, maar onder de streep is het scherm ruim voldoende.

Software en snelheid

De Moto E draait op Android 4.4, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Voordeel is dat Motorola voorheen onder Google viel en daardoor een bijna kale versie van het besturingssysteem gebruikt. Android 4.4 is licht en geoptimaliseerd voor goedkopere toestellen met minder rekenkracht.

De telefoon draait dan ook opvallend soepel. Het opstarten van apps en wisselen tussen schermen duurt net iets langer, maar nergens had ik het gevoel dat ik met een traag toestel te maken had. Bovendien hapert de Moto E vrijwel nooit terwijl dat zelfs bij duurdere toestellen met zware software wel gebeurt.

Camera en accuduur

De camera is het meest tegenvallende onderdeel van de Moto E. Focussen op onderwerpen dichterbij dan 50 centimeter is onmogelijk en ook de handmatige focus werkt slecht. Als de foto wel scherp is, zijn er bovendien nog steeds weinig details vanwege de 5 megapixel-sensor.

Ook de kleuren vallen tegen en de kleinste beweging zorgt voor een onscherp resultaat. Met recht een zeer matige camera die vooral gebruikt moet worden om af en toe eens iets te laten zien, maar niet om mooie foto's te schieten. Er is bovendien geen camera aan de voorzijde.

De accuduur is gelukkig, mede dankzij de lage resolutie, indrukwekkender. De Moto E gaat gerust twee dagen mee terwijl vrijwel alle andere telefoons bij gemiddeld tot zwaar gebruik na de eerste dag aan de lader moeten.

Conclusie

Ik had niet verwacht voor 119 euro zo'n goede telefoon te krijgen. Vooral qua snelheid, schermkwaliteit en accuduur heeft de Moto E mij verrast. Voor dit geld voldoen de matige camera en saaie behuizing echter ook ruimschoots.  Motorola zet met de Moto E de andere fabrikanten die al jaren haperende goedkope Android-smartphones op de markt brengen buitenspel. 

Bekijk beelden en lees meer over de Moto E