De Nederlandse ontwerper Bas Ording, die bij Apple onder meer werkte aan onderdelen van iOS, is bij het bedrijf weggegaan vanwege de vele patentzaken.

Dat heeft Ording tijdens een toespraak op het Mediapark Jaarcongres verteld, zo meldt Emerce.

Ording werkte vijftien jaar voor Apple en was onder meer verantwoordelijk voor het virtuele toetsenbord in iOS en de tekstselectie die in het besturingssysteem van de iPhone en iPad is toegepast.

"Omdat mijn naam op patenten staat, moest ik steeds vaker uitleg komen geven in zaken tegen HTC en Samsung", vertelt de ontwerper tijdens het congres.

Steve Jobs

"Dat begon me tegen te staan. Ik zat vaker in de rechtbank dan te ontwerpen. Daarnaast miste ik de interactie met Steve Jobs. Wij zaten elke veertien dagen wel te overleggen." Jobs overleed in oktober 2011.

Ording verliet het bedrijf al in juli 2013, maar een reden maakte hij nooit bekend. Hij vertelt dat het moeilijk was bij het bedrijf weg te gaan.

"Wat ik nu ga doen weet ik nog niet, maar ik blijf in Sillicon Valley (een gebied in San Francisco met veel techbedrijven red.). Ik zie veel vernieuwing, onder meer de interface van Tesla, in de vorm van een schermdashboard."

Preview: iOS 8 wordt handiger en minder gesloten