De groei van het aantal tabletgebruikers in Nederland stabiliseert zich nu ruim de helft van de Nederlanders in het bezit is van een tablet.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van GfK. Inmiddels hebben 7,4 miljoen mensen een tablet in het bezit. Dat komt neer op 56 procent van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder met internettoegang.

Een half jaar geleden stond dat aantal op 7 miljoen, of 53 procent. Daarmee komt een einde aan de explosieve groei sinds 2011. Onder ouderen van 65+ neemt het tabletbezit volgens GfK nog wel toe. Inmiddels bezit 52 procent van deze groep een tablet.

Smartphones

Ook de smartphonemarkt groeit in Nederland qua aantal smartphonebezitters gestaag, maar niet meer explosief. Dat is overigens al langer zo. Ruim 70 procent van de mensen van 13 jaar en ouder met internet heeft een smartphone. Dat komt neer op zo'n 9 miljoen mensen.

Al tijden groeit het aantal smartphonebezitters met ongeveer 500.000 in zes maanden.

GfK keek ook naar het gebruik van sociale media in Nederland. Zowel het gebruik van Facebook, Twitter als LinkedIn blijft stabiel. Instagram en Snapchat groeien door naar respectievelijk 12 en 6 procent.

Onder jongeren van 13 tot 17 jaar is dat echter 44 en 43 procent. 87 procent van de jongeren heeft een Facebook-account waar ze actief gebruik van maken.

Bekijk de beste tablets van 2013

'Tabletmarkt heeft last van populaire phablets'