Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Eric Holder

VS belooft Europeanen zelfde online privacy als eigen burgers

De VS belooft de online privacy van Europese burgers op dezelfde manier te behandelen als die van zijn eigen burgers bij online afluisterpraktijken.
Door NU.nl/Floris Poort

De Europese Unie drong al langer bij VS aan op een dergelijke regeling, na de onthullingen die klokkenluider Edward Snowden vorig jaar deed.

Toen werd duidelijk dat de VS grote capaciteit heeft tot het online afluisteren van vrijwel iedereen, maar zijn eigen burgers daarvoor behoed. Amerikaanse staatsburgers mogen met de afluisterprogramma's van de VS niet zonder gerechtelijk bevel worden bespioneerd.

Dat gaat nu dus ook gelden voor Europese burgers. Dat beloofde Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder woensdag tijdens een bijeenkomst van Amerikaanse en Europese ministers in Athene, meldt The Guardian. Praktisch gevolg zou moeten zijn dat Europeanen compensatie mogen zoeken in de Amerikaanse rechtbank, wanneer informatie die hun thuisland met de VS deelt moedwillig bekend wordt gemaakt.

Voorzichtig positief

Het Amerikaanse wetsvoorstel slaat op alle data over Europese burgers die naar de VS wordt getransporteerd voor "wetshandhavingsdoeleinden".

Eurocommissaris Viviane Reding (Burgerrechten) reageerde terughoudend. "Woorden doen er pas toe als ze in de wet worden gezet", aldus Reding. "Wij wachten op de wetgevende stap."

"De relatie tussen de EU en de VS heeft geleden na de onthullingen van Snowden en we hebben hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen", reageerde Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken).

Mensenrechtenorganisaties reageerden sceptisch volgens The Guardian. Zo zou de US Privacy Act, de wet die de privacy van Amerikanen en straks EU-onderdanen moet beschermen, zwak zijn. Ook zijn met de belofte van de VS niet alle privacyzorgen over alle afluisterprogramma's van de VS en zijn buitenlandse partners van tafel, volgens die organisaties.

Dezelfde rechten

De precieze bewoording die Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder gebruikte was de volgende. "De Obama-regering zet in op wetgeving die zou ervoor moet zorgen dat EU-burgers hetzelfde recht op juridisch herstel hebben voor opzettelijke of bewuste onthullingen van beschermde informatie en voor de weigering om toegang te verlenen of om eventuele fouten in deze gegevens te corrigeren, als een Amerikaanse burger onder de Privacy Act."

"Deze afspraak, waar de EU al lange tijd op aandringt, geeft onze vastberadenheid verder te gaan aan", aldus Holder. "Niet alleen over de bescherming van gegevens en privacy, maar ook op het versterken van de transatlantische betrekkingen."


Lees meer over:
PrivacyVSNSA

Aanbevolen artikelen