Google heeft woensdag een nieuwe versie van besturingssysteem Android laten zien. Bovendien komt het besturingssysteem dit jaar naar auto's en tv's.

Het bedrijf deed dat tijdens de jaarlijkse conferentie Google I/O.

De nieuwe Android-versie wordt tijdens de presentatie Android L genoemd. Naast smartphones en tablets is Android L ook gericht op andere apparaten.

Het besturingssysteem maakt meer gebruik van 3d-effecten, bijvoorbeeld vakjes die naar voren springen als ze worden aangeraakt. Ook zijn er meer schaduwen aanwezig.

Android L koppelt kleuren in het systeem aan afbeeldingen op de telefoon of foto's die op internet worden bekeken. De animaties verlopen allemaal wat soepeler. Ook zijn animaties uitgebreid. Zo geeft het scherm een visuele reactie als het toestel wordt aangeraakt. Bijvoorbeeld een rimpeleffect. 

Android L krijg een ander lettertype en de grafische elementen worden kleurrijker. Google heeft het ontwerp van L erop gericht dat het consistent is op verschillende apparaten en schermformaten.

Notificaties

Notificaties zijn voortaan ook bereikbaar vanaf het vergrendelscherm en worden anders gerangschikt. Google belooft dat belangrijke notificaties daarom beter zichtbaar zullen zijn. 

Ook het multitaskscherm gaat op de schop en is nu een soort verticale carousel. Daarnaast kan vanuit Google op een Android-telefoon gelinkt worden naar de app. Zoek je naar een nieuwsbericht van NU.nl wordt dat artikel dus geopend in de app, als je die hebt geïnstalleerd.

Toestellen met de nieuwste versie van Android beschikken bovendien over 'Personal Unlocking'. De telefoon herkent dan of het in een veilige omgeving is, bijvoorbeeld omdat het ziet dat de gebruiker een bekende smartwatch draagt. Daardoor weet de telefoon dat zijn normale gebruiker het toestel wil ontgrendelen en is geen pincode nodig.

Android L maakt het voor gebruikers ook mogelijk om in te stellen welke apps toegang krijgen tot welke informatie, zoals de locatiegeschiedenis. In welk detail dit kan en of toestemmingen voor elke app los geregeld kunnen worden, is niet duidelijk.

Sneller

Ook belooft Google dat Android L door technische aanpassingen sneller wordt en grafisch beter gaat presteren waardoor games er beter uit gaan zien. Bovendien belooft het bedrijf een betere accuduur doordat ontwikkelaars van apps toegang krijgen tot uitgebreide opties om het energieverbruik beter te beheren.

Bovendien komt er een besparingsfunctie in Android die door een app, gebruiker of automatisch bij een bepaald batterijpercentage kan worden ingeschakeld.

Daarnaast gebruiken applicaties die op de achtergrond actief zijn minder geheugen wat de prestaties van het toestel ten goede moet komen. Door de ondersteuning van 64bit-chips kan bovendien meer geheugen aan een telefoon worden toegevoegd.

64-bit: hoe werkt het en wat heb je er aan?

Tot slot maakt Google het mogelijk persoonlijke en zakelijke apps van elkaar te onderscheiden. Bovendien zal Google met grote fabrikanten samenwerken om Android-toestellen gecertificeerd te krijgen voor in werkomgevingen. Zo krijgt Android L een aantal functionaliteiten van Knox van Samsung. Dat is sinds 2013 beschikbaar op Galaxy-toestellen. Met Knox kan eenvoudig tussen een zakelijke en persoonlijke omgeving geschakeld worden. 

Ontwikkelaars krijgen donderdag toegang tot Android L om de eerste ervaring ermee op te doen en apps voor te ontwikkelen. Wanneer consumenten de nieuwe software precies op toestellen mogen verwachten, is niet duidelijk. De lancering vindt in ieder geval plaats voor het eind van het jaar.

1 miljard

Google maakte woensdag ook bekend dat Android nu ruim 1 miljard actieve gebruikers heeft via smartphones en tablet van onder meer Samsung, HTC, LG en Sony. Deze gebruikers zijn minimaal 1 keer per maand actief op hun toestel. Een jaar geleden had Android nog ruim 530 miljoen actieve gebruikers.

De zoekgigant laat tijdens de presentatie weten zich meer te gaan richten op goedkope smartphones. Het wordt voor fabrikanten eenvoudiger goedkope toestellen te maken. Google stelt het ontwerp vast en de fabrikant kan dat eenvoudig overnemen.

Die toestellen, die samenkomen in de Android One-lijn, draaien dan op een kale versie van Android, zonder eigen softwarelaag van de fabrikanten, waardoor updates van het systeem sneller beschikbaar zijn.

Lees onze gesloten liveblog over Google I/O terug