DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zoekt een ontwikkelaar voor een draagbare kogelwerende muur die in een blik moet passen.

DARPA noemt het project Block Access to Deny Entry (BlockADE), ontdekte io9.

Een groep wetenschappers onderzoekt in dat project de haalbaarheid van een barrière die zonder menselijke tussenkomst uit een blik van twee meter lang met een diameter van dertig centimeter kan springen.

Het blik zou niet meer dan zo’n 130 kilo moeten wegen terwijl het beveilingsscherm zou kunnen groeien tot vele malen zijn oorspronkelijke formaat.

Opvouwbaar

Die muur zou vervolgens bestand moeten zijn tegen fysieke aanvallen van mensen met gereedschap, en zelfs kogels en andere projectielen moeten kunnen tegenhouden.

Bovendien moet de muur transparant worden, en stelt DARPA zichzelf de eis dat de barrière ook weer terug in zijn blik kan. DARPA roept het publiek op tot innovatieve ideeën die kunnen leiden tot de daadwerkelijke ontwikkeling van zo’n muur.

Hoewel de techniek wellicht hoog gegrepen lijkt, heeft DARPA een behoorlijke staat van dienst op het gebied van technologische ontwikkeling. Zo legde DARPA fundamenten voor het internet zoals we dat vandaag kende, maakte het GPS-systeem en bouwde al tientallen robots.

De vijf briljantste projecten van DARPA