Samsung zou tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O zijn eerste Android Wear-smartwatch onthullen. Huidige Samsung-smartwatches gebruiken Tizen.

Het Android Wear-horloge dat Samsung eind deze maand tijdens Google I/O zou presenteren, zou voortborduren op de huidige Gear-smartwatches. Dat melden anonieme bronnen tegenover Cnet.

Android Wear is een speciale versie van Android, bedoeld voor zogenoemde wearables zoals smartwatches. Huidige smartwatches van Samsung gebruiken geen Android, maar het open-source Tizen. Dat mobiele besturingsysteem wordt onder meer door Samsung ontwikkeld, in tegenstelling tot Android. Gear-smartwatches hebben een vierkant touchscreen, ingebouwde camera en werken het beste wanneer ze met een Galaxy-smartphone verbonden zijn.

Samsung zou versies van zijn Android Wear-horloge overwegen met chips van eigen makelij, en met processors van fabrikant Qualcomm. Het is nog onduidelijk welke versie tijdens Google I/O getoond zal worden. Samsung gebruikt wel vaker processoren van verschillende merken in één type toestel, zoals bij zijn Galaxy S-lijn smartphones.

LG en Motorola

Zowel Motorola als LG toonden bij de aankondiging van Android Wear al smartwatches die het systeem gebruiken. Ook die horloges worden tijdens Google I/O verwacht.

De smartwatch van Motorola heeft een rond scherm dat altijd aan zou staan, het horloge van LG heeft een vierkant scherm. Android Wear werd in maart door Google aangekondigd, toen werden naast Samsung, Motorola en LG ook Asus en HTC als eerste partners genoemd.

Android Wear moet onder meer lichter en batterijvriendelijker zijn dan het Android dat op krachtige smartphones wordt gebruikt. Het systeem legt een nadruk op notificaties, verzameld in Google Now.

Wat Google wil bereiken met Android Wear

Wat is Google Now en hoe werkt het?

Gear 2: Wat is er verbeterd aan de smartwatch van Samsung?