Apple zal de iWatch in oktober uitbrengen in verschillende varianten met diverse schermformaten.

Dat meldt the Wall Street Journal vrijdag. De Amerikaanse krant heeft doorgaans goede bronnen rond Apple.

De productie zou beginnen in de komende twee tot drie maanden. De bronnen stellen dat de iWatch uit zal komen in verschillende schermformaten. Reuters meldde donderdag nog dat de iWatch een scherm zou krijgen van 2,5 inch. Mogelijk is dat dus slechts één variant.

Naar verwachting wil Apple nog voor het eind van het jaar tien tot vijftien miljoen exemplaren verschepen. Reuters spreekt van vijftig miljoen iWatches in het eerste jaar. De smartwatch van Apple zou daarmee enorm populair zijn.

Ook de doorgaans goed ingelichte analist Ming-chi Kuo stelt dat Apple met verschillende ontwerpen zal komen voor de iWatch: "Eén ontwerp past niet iedereen."

Volgens de bronnen van the Wall Street Journal krijgt de iWatch, die in oktober gelanceerd moet worden, ruim tien sensoren voor onder meer het meten van de gezondheid en activiteit van de gebruiker.

Hardlopen

Vrijdag doken via Apple Insider drie door Apple aangevraagde patenten op die verwijzen naar de sensoren in de vermeende iWatch.

Het eerste patent omschrijft een technologie waardoor sensoren in een smartwatch herkennen wat de gebruiker aan het doen is en daarop anticipeert. Zo zou de iWatch weten wanneer een gebruiker aan het hardlopen is op basis van hartslag.

Vervolgens kan met een locatiemeting worden achterhaald dat de gebruiker niet beweegt en dus op een loopband staat. Met deze informatie zou de iWatch in combinatie met een iPhone de resultaten van hardloopsessies op de loopband kunnen bijhouden in een app.

Slaap

Het tweede patent ziet toe op een smartwatch die meet of een gebruiker aan het slapen is en meldingen daarop aanpast. Bovendien zou de smartwatch leren van het patroon van de gebruiker en ook de wekker kunnen aanpassen.

Bovendien zouden twee iWatches in één kamer informatie van elkaar kunnen ontvangen. Meet iWatch 1 dat de gebruiker slaapt, zullen meldingen op iWatch 2 alleen met een trilsignaal binnenkomen om de eerste persoon niet wakker te maken.

In het derde patent wordt een situatie omschreven waarbij het horloge voor de wekker al veel beweging waarneemt en daardoor alvast gemiste meldingen van de nacht doorstuurt en de wekker uitschakelt. Als slechts een korte beweging wordt waargenomen, bijvoorbeeld het controleren van de tijd, zal het horloge geen actie ondernemen.

Oktober

De iWatch wordt over het algemeen in oktober verwacht. Dan zou Apple ook een iPhone 6 lanceren. Het horloge moet gekoppeld worden aan een iPhone en dus ligt een gezamenlijke introductie voor de hand. De iPhone 6 krijgt naar verluidt een nieuw ontwerp en groter scherm.

iWatch: Alle geruchten over de vermeende smartwatch van Apple

Bekijk gelekte foto's en geruchten rond de iPhone 6