Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NSA

VS legt spionage NSA deels aan banden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland, heeft opnieuw twee anti-NSA-wetten aangenomen waardoor de bevoegdheden van de geheime dienst worden beperkt.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Tijdens een stemming donderdagnacht (Nederlandse tijd) stemde de leden van het Huis van Afgevaardigden met 293 tegen 123 voor maatregelen tegen de NSA.

Amerikaanse media noemen de overweldigende uitslag verrassend. De Amerikaanse Senaat moet ook nog instemmen met de wetsvoorstellen. Het equivalent van de Nederlandse Eerste Kamer heeft in de VS veel meer macht. Het is onduidelijk wat de tendens in de Senaat is.

Wat het Huis van Afgevaardigden betreft mag de NSA, die onder vuur ligt sinds onthulling door Edward Snowden over massaspionage, niet langer zonder gerechtelijk bevel internetcommunicatie van Amerikanen aftappen.

Backdoors

Daarnaast is een wet aangenomen die het installeren van zogeheten backdoors aan banden legt. De Amerikaanse geheime dienst onderschept routers en servers die in de VS worden gemaakt en installeert er spyware op, zo werd eerder onthuld.

Daarnaast worden lekken in software gemaakt en gevonden zodat op afstand ook spionagesoftware op computers, routers en andere elektronica van onder meer Cisco, Dell, Western Digital, Samsung en Huawei kan worden geïnstalleerd.

Die praktijken zijn nu dus niet langer toegestaan. Diverse techbedrijven zoals Google hebben gelobbyd voor de aangenomen wetsvoorstellen.

Telefoongesprekken

Ongeveer een maand geleden nam het Huis van Afgevaardigden ook al een wet aan waardoor het massaal verzamelen van telefoongegevens van Amerikanen door de NSA niet langer is toegestaan. De gegevens moeten door providers worden opgeslagen en de NSA krijgt alleen toegang met een specifiek bevel.


Lees meer over:

NSA

Aanbevolen artikelen