Vodafone gaat nog voor het eind van het jaar LTE Advanced aanbieden in vijftig Nederlandse steden. De snellere versie van 4G moet snelheden tot 200 Mbps (25 megabyte per seconde) mogelijk maken.

De aankondiging van Vodafone volgt op een soortgelijk plan van KPN, dat eerder deze week werd gepresenteerd. Die provider brengt LTE Advanced naar de vijf grootste steden en Schiphol.

Rob Shuter, ceo van Vodafone Nederland, zei donderdag dat het een prioriteit is voor de provider om landelijke dekking en hoge snelheden te verzorgen. Hij zei dat Vodafone "een dikke deken van 4G" over het land wil verspreiden.

De gebieden waar 4G+ dit jaar wordt uitgerold

De 4G-uitrol van Vodafone is nog niet geheel afgerond. De provider belooft in september landelijke dekking te kunnen bieden.

Als enige provider begon Vodafone zijn 4G-uitrol op frequentiebanden van zowel 800 en 1800 mHz, in eerste instantie om ervoor te zorgen dat de iPhone 5 ook gebruik kon maken van het netwerk.

4G+

Deze twee frequentiebanden worden gecombineerd om LTE Advanced, ook wel 4G+ genoemd, aan te bieden. De theoretische maximumsnelheid ligt dan op 225 Mbps (28 MB per seconde), al zal die pieksnelheid in de praktijk niet regelmatig worden gehaald. T-Mobile kan geen 4G+ aanbieden omdat het bedrijf over slechts één frequentieband beschikt.

In een reactie laat Tele2 weten dat het net zoals Vodafone over twee frequentiebanden beschikt en ook bezig is met het testen van Voice over LTE (VOLTE). Tele2 wil VOLTE meteen uitrollen zodra het bedrijf zijn eigen 4G-netwerk in werking stelt.

Wanneer het snellere netwerk van Vodafone precies beschikbaar wordt voor klanten is nog niet bekend. Er zijn in Nederland nog geen smartphones verkrijgbaar die LTE Advanced kunnen gebruiken, maar deze verschijnen vermoedelijk wel in de tweede helft van het jaar.

Abonnementen

Vodafone belooft dat huidige 4G-gebruikers ook toegang krijgen tot 4G+. Het is onduidelijk of verschillende abonnementsvormen nog steeds verschillende maximumsnelheden zullen hebben, zoals nu het geval is.

Vodafone wil ook nog niet zeggen of ook de grootte van de databundels omhoog zal gaan als hogere snelheden beschikbaar zijn. "Ik denk dat als de snelheid toeneemt en de toepassingen toenemen - mensen gaan mobiel televisie kijken - dat ook de bundels moeten toenemen", aldus Jan Jongeneel van Vodafone.

De uitrol van het LTE Advanced-netwerk begint in de grootste steden van Nederland, met name in de Randstad. Voor het eind van het jaar zullen echter middelgrote steden door het hele land zijn gedekt. Dit gebeurt in eerste instantie in stadscentra en op andere drukke plekken.

4G als thuisverbinding

De provider begint dit jaar tests met bellen via 4G, ofwel Voice over LTE (VOLTE). Die dienst moet volgend jaar commercieel beschikbaar komen. Vodafone test ook het bieden van breedbandverbindingen voor thuis via het 4G-netwerk, al zijn er nog geen concrete plannen om dat commercieel aan te bieden.

Jongeneel zegt dat Vodafone behalve naar de snelheid en prestaties van 4G ook kijkt naar de kosten die zijn verbonden aan het gebruik van mobiel internet als thuisverbinding. Die zijn volgens hem voor Vodafone veel hoger dan van een traditionele bekabelde verbinding omdat de infrastructuur duurder is. "Daar zit voor ons een beetje de worsteling: hoe gaan we dat aanpakken, commercieel gezien?"