Onderzoekers hebben verschillende transparante sensors in smartphoneschermen weten te verwerken. Mogelijk kunnen schermen zo in de toekomst informatie over de omgeving verzamelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de technische universiteit van Montreal en Corning, het bedrijf achter het Gorilla Glass waar de meeste smartphoneschermen van gemaakt zijn.

De sensoren gebruiken optische golfgeleiders, die fotonen door het glas leiden. 

Zo wisten de onderzoekers een temperatuursensor in het glas te verwerken, die aan de vervorming van glas onder verschillende temperaturen kan merken hoe warm het is. Afhankelijk van de temperatuur beweegt licht op een andere manier door het de optische golfgeleider.

Kenmerk

Een andere succesvol geteste sensor bevatte een uniek kenmerk waardoor de sensor zichtbaar werd als er infraroodlicht op werd geschenen. Zo'n kenmerk zou het mogelijk maken om namaaktoestellen te identificeren.

De sensoren worden door middel van lasers in het glas verwerkt, zonder dat dit minder transparant wordt. Het is ook mogelijk om meerdere sensoren boven elkaar te plaatsen in verschillende lagen van het glas.

Corning heeft nog niets bekendgemaakt over plannen om de sensoren daadwerkelijk in schermen te verwerken.