Huawei is in Nederland vooral populair onder ouderen en tieners. Het Chinese merk is op de smartphonemarkt in opkomst.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Telecompaper. Het onderzoeksbureau ondervraagt elk kwartaal zo'n 17.000 Nederlandse consumenten.

70 procent van de mensen geeft aan een telefoon van Apple of Samsung te hebben. De twee merken blijven de markt domineren. Samsung heeft 47 procent marktaandeel en Apple 23 procent.

Partijen als Nokia en Blackberry die voorheen ook groot waren, moeten het nu doen met 3 procent van de markt. Dat betekent een halvering van het marktaandeel van Blackberry in een jaar tijd. Ook Nokia blijft krimpen, maar hoe hard precies wordt niet bekendgemaakt. 

HTC, Sony en LG doen het iets beter qua marktaandeel.

Huawei

Huawei is nog niet zo lang actief op de Europese en Nederlandse markt maar is in opkomst. Het Chinese bedrijf heeft net als Nokia en Blackberry 3 procent van de markt in handen.

Bovendien stelt Telecompaper dat de eigenaren van Huawei-smartphones zeer positief zijn over hun toestel en het marktaandeel naar verwachting dus zal groeien.

Opvallend is dat vooral ouderen en tieners aangeven een Huawei-toestel te hebben. Zo'n 19 procent van de gebruikers is tussen de 65 en 80 jaar oud, terwijl gemiddeld 9 procent in die leeftijdscategorie valt.

24 procent van de Huawei-gebruikers is tussen de 12 en 19 tegenover 19 procent gemiddeld bij andere merken. Nokia heeft met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar de oudste doelgroep. Apple heeft met 37 jaar de jongste gebruikers.

Uit het onderzoek blijft ook dat 15 procent van de mensen hun toestel twee jaar of langer gebruikt. Bij Blackberry-telefoons is dat het dubbele. Een derde van de huidig gebruikte smartphones is één tot twee jaar oud. 

Bekijk onze review van de Huawei Ascend P7

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei