Een Amerikaanse rechter heeft de faillissementsaanvraag van bitcoinbeurs Mt. Gox officieel goedgekeurd.

Door de goedkeuring kan het faillissement in Japan verder worden afgehandeld, nadat de site veel digitale munten van gebruikers verloor.

De uitspraak van de Amerikaanse rechter maakt het voor Japanse autoriteiten mogelijk om ook in de VS bewijs te verzamelen, getuigen te horen en bezittingen als servers te inspecteren, meldt Bloomberg dinsdagnacht.

Rechter Stacey Jernigan zei dat er moet worden geconcentreerd op de gedupeerde klanten van Mt. Gox, zodat zij waar mogelijk geld terug kunnen krijgen.

Kwijtgeraakt

In februari maakte Mt. Gox, ooit de grootste bitcoinwisseldienst ter wereld, bekend dat het 850.000 bitcoins kwijt was geraakt. Die vertegenwoordigden toen een waarde van ruim 300 miljoen euro. Later werden 200.000 bitcoins teruggevonden in een vergeten portemonnee.

Door het verlies moest de site een faillissement aanvragen. Mt. Gox was gevestigd in Japan, maar omdat de site ook fysiek aanwezig was in de VS moest het faillissement daar ook worden behandeld.

Verschillende klanten zijn al akkoord gegaan met een reddingsplan voor Mt. Gox, waardoor zij een deel van hun geld mogelijk terugkrijgen. Het plan moet nog worden goedgekeurd door een Japanse rechtbank.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor