Ontwerpstudio Artefact heeft een concept ontworpen voor een slimme armband waarmee betalingen gedaan kunnen worden, en geldzaken inzichtelijker zouden moeten worden. 

De concept-armband, de Token, heeft wat weg van slimme armbanden als de Fitbit of Samsungs Gear Fit. In plaats van caloriën te tellen, houdt de slimme armband je geldzaken bij. 

Artefact is overigens niet van plan de armband daadwerkelijk te maken, vertelt design director Craig Erickson tegenover Businessweek. De ontwerpstudio wil met het concept de fabrikanten van slimme apparaten provoceren om hun "nauwe blik" te verbreden. 

Volgens Erickson is het al mogelijk om de Token daadwerkelijk te maken: "Alle onderdelen zijn er al. Alleen niemand heeft ze nog op deze manier in elkaar gezet." 

De ontwerpstudio ziet de wearable als een mogelijke vervanger van de pinpas. Het apparaatje zou direct in verbinding staan met de bank, en door middel van wifi en bluetooth kunnen verbinden met winkels. Ontgrendelen gebeurt door middel van zowel een pincode als een vingerafdrukscanner, waardoor het volgens de ontwerpstudio veiliger is dan een pinpas.

Geldzaken

Maar naast de normale betalingen, is het het idee dat een slimme armband zoals Token ook de geldzaken van de drager inzichtelijk maakt, zoals bestaande fitnesstrackers nu doen met je gezondheid. 

Door gegevens te verzamelen over de persoonlijke financieën van de gebruikers, zou het apparaat voordat er een aankoop wordt gedaan kunnen aangeven wat de gevolgen voor het saldo van de gebruiker zijn. 

Zou zou Token je bijvoorbeeld kunnen afraden om die net iets te dure schoenen te kopen, als de statistieken aantonen dat je daardoor aan het eind van de maand waarschijnlijk te weinig geld overhoudt.  

Het project maakt onderdeel uit van een intern crowdfundingprogramma van de ontwerpstudio. De ontwerpers halen alleen geen geld op, maar kunnen tijd inzamelen om aan een prototype te werken. 

Waarom je volgende gadget een wearable zal zijn