Youtube heeft bevestigd dat het video's van onafhankelijke muzieklabels van zijn site gaat weren als die labels niet deelnemen aan zijn muziekstreamingdienst.

Youtube zal de komende dagen beginnen met het intern testen van zijn muziekdienst, waarbij gebruikers muziek en video's zonder advertenties zien en kunnen downloaden naar hun apparaat.

Muzieklabels moeten een nieuwe licentieovereenkomst bij Youtube tekenen. Video's van labels die dat weigeren, worden in de komende dagen geblokkeerd, bevestigt Robert Kyncl van Youtube tegenover The Financial Times.

Het gaat onder meer om video's van zangeres Adele en Britse bands the Arctic Monkeys en the XX. Die zijn aangesloten bij onafhankelijke muzieklabels die het met de nieuwe licentieovereenkomst niet eens zijn.

Klacht ingediend

Die labels, verenigd in brancheverenigingen Worldwide Independent Network (WIN) en Impala, hebben al langer onenigheid met Youtube over de nieuwe voorwaarden. Begin deze maand kondigde Impala al aan een klacht tegen Youtube in te dienen bij de Europese Commissie.

Volgens de branchevereniging zijn de nieuwe voorwaarden ongunstig, en probeert Google censuur als dwangmiddel te gebruiken.

Platenlabels die samen goed zijn voor zo'n 90 procent van de muziekindustrie hebben de nieuwe voorwaarden van Youtube al wel getekend. De overige tien procent hebben zich achter WIN verenigd.

Gratis versie te aantrekkelijk

"We betalen hen eerlijk en in lijn met de rest van de industrie", reageert Kyncl van Youtube over de protesten van WIN. Hij ging daarbij niet dieper in op de voorwaarden van de nieuwe contracten.

Volgens de baas van één van de onafhankelijke labels is het grootste probleem de gratis tak van de aanstaande muziekdienst van Youtube. Net als veel concurrenten zal de dienst naast een betaald abonnement ook een uitgeklede, gratis versie bieden. Het muzieklabel vreest dat die gratis versie zo aantrekkelijk wordt, dat veel mensen niet zullen betalen, inclusief voor concurrerende diensten als Spotify en Deezer.

Volgens Kyncl zijn die zorgen ongegrond, en wil Youtube zoveel mogelijk mensen voor de dienst laten betalen. Sinds de overname door Google in 2006 heeft Youtube ruim 1 miljard dollar aan de muziekindustrie uitgekeerd voor het gebruik van muziek. "Dat getal gaan we snel verdubbelen", aldus Kyncl.