KPN gaat vanaf 1 juli de 4G-snelheden van veel klanten verhogen en verruimt ook de databundels van veel bestaande abonnementen.

Sommige klanten hebben nu nog een maximale downloadsnelheid van 25 Mbps (3,1 MB per seconde) en een maximale uploadsnelheid van 5 Mbps ( 0,6 MB per seconde).

Dat wordt gelijkgetrokken naar 50 Mbps (6,3 MB per seconde) download en 25 Mbps (3,1 MB per seconde) upload, de snelheden die duurdere abonnementen nu al maximaal kunnen halen.

Bij instapabonnementen en duurdere abonnementen gaat de bundel bovendien omhoog. Ook worden de bundels van sim-only-abonnementen even groot als die van abonnementen met toestel, maakt de provider dinsdag bekend.

De instapbundel die nu 500 of 250 MB is, wordt uitgebreid tot 1000 MB. Het tussenabonnement krijgt een databundel van 2000 MB voor sim-only-klanten, dezelfde grootte die klanten met een toestelabonnement nu al bereiken.

De grootste bundel wordt uitgebreid naar 5000 MB. Dat was 4000 MB bij toestelabonnementen en 2000 MB voor sim-only-klanten. Klanten worden per sms op de hoogte gesteld van de wijziging, die verder geen prijsverhoging met zich meebrengt.

Abonnementen

Sim only

Mobiel internet op laptop/tablet

Hi abonnementen

Hi Sim only

LTE Advanced

KPN gaat vanaf 1 juli ook zijn 4G-netwerk verbeteren door nieuwe frequenties in te zetten. De uitrol is ook een eerste stap naar de introductie van LTE Advanced, een snellere variant van de huidige LTE-standaard die 4G-netwerken gebruiken.

Het 4G-netwerk van KPN maakt momenteel gebruik van een 800 MHz-frequentieband, maar in de vijf grootste steden van Nederland en op Schiphol worden dit jaar ook 1800 MHz-frequenties ingezet. 

 "We zien dat daar in de toekomst meer capaciteit nodig is", aldus Joost Steltenpool van KPN tegenover NU.nl. De provider zal het bredere frequentiegebruik alleen inzetten als blijkt dat klanten daar behoefte aan hebben.

200 Mbps

Verwacht wordt dat later dit jaar de eerste toestellen verschijnen die beide frequentiebanden tegelijk kunnen gebruiken. Dat levert pieksnelheden op van rond de 200 Mbps (25 MB per seconde). Momenteel zijn er nog geen toestellen verkrijgbaar die deze techniek kunnen gebruiken.

KPN demonstreerde dinsdag in Delft dat snelheden van 200 Mbps kunnen worden gehaald, maar de provider merkt op dat dat soort snelheden niet meer mogelijk zullen zijn als er duizenden apparaten op één plek verbonden zijn met het netwerk. De snelheden gaan voor Hi-klanten ook omhoog.

Review: 4G van KPN stabiel en snel

Hoeveel 4G-klanten heeft KPN al?